Történetünk

Ahol minden elkezdődött

Frissítve: 2020-03-06

Az ötlet!

2002. őszén három fejlesztő pedagógus értelmileg akadályozott gyerekeket vitt úszni. Felszálltak Debrecenben a buszra, ahol velük gazdájával utazott egy kutya. A gyerekek simogatni kezdték a kutyust, közben a gazdi elmondta nekik, hogy hívják a kutyát, hány éves, fiú vagy lány, hol lakik, mit eszik, mit szeret játszani a kutya. Majd a gyerekek és a három pedagógus leszálltak a buszról és elmentek úszni. Úszás után kimentek a buszmegállóba, felszálltak a buszra és „véletlenül” ugyanazon a buszon ugyanaz a kutya és gazdája utaztak, kivel már találkoztak úszás előtt.

Ekkor jött a DÖBBENET: a gyerekek (középsúlyos értelmileg akadályozott) MINDEN információra emlékeztek, ami a kutyára vonatkozott! Ráadásul rendkívül motiváltan, nyitottan beszélgettek a gazdival.

Ekkor jött az ÖTLET! A három pedagógus elhatározta KUTYÁT vonnak be a fejlesztésbe. Megtalálták az Interneten dr. Topál Józsefet az ELTE Etológia Tanszék kutatóját és a Kutyával az Emberért Alapítvány elnökét, akitől segítséget kértek tervük megvalósításához.

Véletlenek nincsenek!

Egy debreceni kutyakiképző megunta az őrző-védő kutyák kiképzését és segítő kutyákat szeretett volna képezni. 2002. őszén az ELTE Etológiai Tanszék nyílt napot szervezett, ahol bemutatták kísérletüket. Fiatalok terápiáztak egy segítő kutyával és bemutatták a fiatalok viselkedését a kísérlet kezdetén videón, illetve egy évvel később.

Ekkor jött a DÖBBENET: A kiképző „megfertőzte” a videón látott eredmény. Elhatározta: terápiás kutyákat fog képezni és keres egy fogyatékkal élő gyerekek fejlesztésével foglalkozó intézményt, ahol be tudják vonni a kutyát a fejlesztésbe. A kiképző dr. Topál Józseftől kért segítséget az induláshoz. dr. Topál József segítségével egymásra találtak a pedagógusok és a kiképző.

Az első foglalkozás

2003. április 15. 10 óra három fejlesztő pedagógus, négy asszisztens, egy kiképző és egy kutya (Sziszi) és 15 sérült gyermek találkozott. Elmondhatatlan élmény volt mindenkinek. 2 órán át kutyasimogatás, trükközés, labda célba dobás és apport. Ezt folytatni kell, élmény volt!

Folytatás: Sziszit és az egyik pedagógus magyar vizsláját Rudit elvittük a Kutyával az Emberért Alapítványhoz terápiás kutya vizsgára. A vizsga sikerült. Őrült tempóban kezdtük el a fejlesztő feladatokat „kutyásítani”. Rengeteget kiválasztottunk, melyik feladat tetszik a gyerekeknek, melyik fejleszti hatékonyan őket.

2003. nyarán megszületett a PACSI Alapítvány.

Pályáztunk – nyertünk, fejlesztettünk, terápiáztunk, TV riportokat adtunk.

Majd jöttek az önkéntesek kutyáikkal, akiket képeztünk, kiképeztünk, vizsgáztattunk és bővítve a célcsoportot egyre több gyereket, majd idős embert vontunk be a programba.

Az AURA: 2007. tavaszán Németországból Erik Kersting segítő kutya kiképző tartott előadást az ELTE Etológia Tanszékén a rohamjelző kutyákról.

Eriknek örök hála. Meghívott minket (mi persze azonnal elfogadtuk a meghívást) Németországba, ahol megtanította nekünk, hogyan válasszunk ki segítő kutyát és hogyan képezzünk belőle rohamjelző, mozgássérültet segítő, vakvezető vagy terápiás kutyát.

Hihetetlen nagy élmény volt látni, hogy hogyan lehet megállapítani egy 3-4 napos, majd egy 6 hetes kutyakölyökről milyen feladatra lesz alkalmas. Aztán hogyan lehet az alkalmas kölyöknek megtanítani, hogyan értse meg az összefüggést a gazda állapotváltozása és az „ELŐJELZÉS jutalmat ér” élménye között Ez is egy HÚ élmény volt!

Gondoltuk, ezt a tudást és tevékenységet, a rohamjelző kutyák kiválasztását és képzését egy új szervezetben indítjuk el. 2007-ben megalapítottuk az AURA Segítő Kutya Alapítványt.

Miért AURA? Kérdezik sokan.

Az epilepsziás roham előjeleinek összességét hívja az orvosi szakzsargon AURÁ-nak.

2003. tavaszán 4 ember 2 kutyával 15 gyereknek tartott fejlesztő foglalkozásokat.

2019-ben 44 önkéntesünk terápiázik az ország 14 városában, hetente 65 foglalkozást tart 30 vizsgázott terápiás kutyával 750 gyereknek, fiatalnak és idős embernek.

Kiképeztünk 5 mozgássérültet segítő (Péntek, Filip, Lili, Blacky, Zsömi), 7 rohamjelző és 7 személyi segítő kutyát (Buddha, Chaplin, Ozzy, Cifra, Oszkár, Rozi, Bigyó).

Jelenleg kiképzés alatt áll 11 terápiás kutya, 3 személyi segítő (Zara, Mokka, Magic), 2 vércukorszint jelző kutya (Belle és Nózi), 1 mozgássérültet segítő kutya (Panda).