Rohamjelző kutya

Az epilepsziával élő személy vagy más krónikus, rohamszerű állapotoktól veszélyeztetett személy segítésére kiképzett kutya.

Frissítve: 2020-06-20

Az epilepsziával élő személy vagy más krónikus, rohamszerű állapotoktól veszélyeztetett személy segítésére kiképzett kutya. Elsősorban a váratlanul bekövetkező rohamok vagy rohamszerű állapotok előrejelzése a feladatuk, illetve a roham közbeni segítségnyújtás, segítségkérés.

Itt még a hangjelző kutyáknál is fontosabb a rendkívül szoros kötődés, ez biztosítja ugyanis, hogy a kutya maradéktalanul a gazdára fókuszáljon, ismerje annak minden rezdülését, megnyilvánulását, reakcióját pszichés és fizikai fiziológiás értelemben egyaránt.

A kutyák tulajdonképpen a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatokra reagálnak, és így tudják jelezni a rohamot. Ennek elérése érdekében ezek a kutyák kb. nyolchetesen a gazdához kerülnek, és a képzés is együtt történik. A családnak itt egyebek közt azt is vállalnia kell, hogy a gazdán kívül a kutyát senki sem simogathatja, utasíthatja vagy etetheti, amiből az következik, hogy a gazdának képesnek kell lennie a kutya önálló ellátására. A kutya a rohamokat előre jelzi, így a gazdának lehetősége van biztonságba helyezni magát a roham előtt, illetve időben be tudja venni gyógyszerét, ezzel megelőzve magát a rohamot. Amennyiben a roham mégis bekövetkezik, és szükséges, a kutya képes segítséget hívni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rohamjelző kutyával rendelkező betegek rohamai ritkulnak, lefolyásuk enyhébb, rövidebb. Arra is volt példa, hogy a beteg idővel tünetmentessé vált. Az ellátandó feladat komplexitása miatt minden száz kölyökből csak egy alkalmas erre a feladatra, a kiképzés pedig évekig tart. (KEA, 2019)

Hivatkozások:

  1. KEA Kutyával az Emberért Alapítvány honlapja, On-line megtekintés: http://www.kea-net.hu/?page=epilepszia_roham-jelzo_kutyak