Személyi segítőkutya

A fogyatékos személyt önálló életvitelében segítő feladatokra kiképzett kutya.

Frissítve: 2020-06-20

A személyi segítő kutyák olyan felnőtteknek és gyermekeknek segítenek, akiknek fejlesztésre van szükségük valamilyen sérülés, veleszületett fogyatékosság, akadályozottság miatt. Ezek a kutyák elsősorban a gazda igényeire szabott fejlesztő feladatok ellátására vannak kiképezve.

A személyi segítők ugyanazt a feladatot végzik, mint a terápiás kutyák, de mindezt a gazdi otthonában, folyamatosan. A terápiák alatt látszik a célszemélyeken, hogy mennyivel lelkesebbek, úgy végzik a feladatokat, hogy közben észre sem veszik, hogy dolgoznak. A kutya nagyon jó motivációs eszköz. A legtöbb intézményben heti egy legfeljebb két alkalommal vannak terápiák, sajnos a lehetőségek végesek, és magasabb csoportlétszám mellett nem túl sok idő jut egy személyre.

A személyi segítő kutya mindezekre képes, de mindig kéznél van, napi rendszerességgel segíti a fejlesztést, ami így látványosan felgyorsulhat. A fejlesztési programot terapeuta segítségével dolgozzuk ki a jelentkezővel és családjával együtt, a képzés megkezdése előtt és segítünk a gazdának, hogyan kivitelezze ezeket. Mindemellett a kutya jelenléte is igazi segítség, hiszen felvidítja, mozgásra készteti gazdáját. Feltétel nélküli szeretete, és odaadása nagyon sokat jelent a sérült embereknek. Önbizalmat, biztonságérzetet ad folyamatos jelenlétével.

Az jogszabály értelmében (a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól) „a segítő kutya: a fogyatékossággal élő személyt az egyenlő esélyű hozzáféréshez fűződő joga gyakorlásában, önálló életvitelének elősegítésében, illetve veszélyhelyzet elhárításában segítő, habilitációs, rehabilitációs feladatokat ellátó, a külön jogszabályban meghatározott állat-egészségügyi követelményeknek megfelelő kutya.” A személyi segítő kutyát a fogyatékos személyt önálló életvitelében segítő feladatokra kiképzett kutyaként határozza meg.