Vakvezető kutya

A látássérült személy vezetésére kiképzett kutya.

Frissítve: 2020-06-20

A látássérült személy vezetésére kiképzett kutya, akinek elsődleges feladata gazdájának biztonságos vezetése a közúti forgalomban. Megállással jelezni az akadályokat, illetve biztonságosan kikerülni azokat. Ezen kívül a látássérült segítő kutya feladata meghatározott objektumokat, például gyalogátkelőt, lépcsőt, ajtót, buszmegállót, ülőhelyet, stb. megkeresni és jelezni a gazdának.

A vakvezető kutyától nem várható el, hogy elvezesse a gazdát „A” pontból „B” pontba. A gazda feladata megtanulni tájékozódni és a megfelelő vezényszavakkal irányítani a kutyát. A kutya nem tesz mást, mint hogy akadálytól akadályig biztonságosan elvezeti őt. Ugyanígy nem várható el tőle, hogy a jelzőlámpa színe alapján döntsön az átkelés pillanatáról, mert színlátásuk nem teljesen bizonyított. A gazdának kell tudni, hogy mikor lehet megkezdeni az úttesten való átkelést a forgalom és / vagy a hangjelzést adó jelzőlámpa hangját figyelve, esetleg járókelőktől kérve segítséget.

Vészhelyzetben a vakvezető kutya „értelmes engedetlenséget” mutathat, vagyis szükség esetén felülbírálja a gazda döntését, ezzel megvédve annak testi épségét. (MVGYOSZ, 2019) Ezt a fajta együttműködést, ami a látássérült és kutyája között is működik, komplementer kooperációnak nevezzük, lényege pedig a döntéshozó fél folyamatos váltogatása, azaz felváltva kezdeményezik az akció következő elemét a kutya és a gazda. Az efféle egymást kiegészítő jellegű együttműködés mindkét fél aktív részvételét igénylő kooperatív tevékenység, melyet az irányítás (dominancia) folyamatos átadás-átvétele és a magas szintű interaktivitás jellemez, ami nagyon hasonló az emberek egymás közötti együttműködéséhez. (Köböl, Hevesi, és Topál, 2013)

Hivatkozások:

  1. Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége honlapja (MVGYOSZ): http://www.mvgyosz.hu
  2. Köböl Erika, Hevesi Tímea Mária és Topál József (2013): Állatasszisztált foglalkozások. „Mentor(h)áló 2.0 Program” TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0008 projekt. On-line megtekintés: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Allatasszisztalt_foglalkozasV2/index.html